Kotsen in de bus, zit heerlijk z'n spatbord!
Blijf op de hoogte en volg Frits en Yannick
06 Augustus 2012 | Cambodja, Phnom-Penh
In HCMC hebben we nog een aantal dagen vertoeft. We zijn zelfs nog een keer omsingeld door 15 man. Helemaal ingesloten waren we en we konden geen kant meer op... Ja het begint al te kraken bij jullie he, wat is er gebeurd wat is er gebeurd? Haha we hebben Engelse les gegeven in het park. Het begon met een man of 4 en op een gegeven moment werden het er steeds meer. Stuk voor stuk wilde ze hun Engels oefenen. ‘Where do you come from? and What’s your name?’Ze wilde graag wat meer weten over ons en Nederland. Toen ze hoorde dat Yannick bij de Beekse Bergen (een dierentuin) had gewerkt vonden ze dat helemaal geweldig. ‘Kun je dan wat meer vertellen over olifanten?’ vroegen ze. Uhm ja dat kan en het is uiteindelijk meer een soort van biologieles geworden. Super leuk was het en de studenten (die hier dus ieder weekend naar toe komen) waren super gemotiveerd. Op een gegeven moment was het dan toch etenstijd en hebben we afscheid genomen. Zitten we te genieten van een echte Aziatische delicatesse, wit van kleur, een beetje plakkerig soms met en/of zonder toevoegingen, ja je raadt het al: rijst. Rent Frits ineens naar buiten... Yannick dacht wat nu?? Blijkt dat hij Thijs Pepers en Luuk Barten (uit Erp) voorbij zag lopen. Haha hoe is het mogelijk, zo’n grote stad zo ver van huis en dan nog bekenden zien. Met hun en een leuk stel uit Breda hebben we gezellig een drankje gepakt in de avond op ons neefje Jesse natuurlijk! Zoals jullie misschien al weten hij is op 20 juli geboren en hij is super schattig!!! Jammer dat we best veel van hem zullen missen maar Pieter en Lieke houden ons gelukkig up to date met foto’s en filmpjes (came on oftewel dank je wel daarvoor!).
Met een georganiseerde toer, waar wij zo ontzettend van houden, zijn we naar de Mekong Delta gegaan. Een grote gore bruinkleurige rivier dat schijnbaar geweldig moet zijn... Denk dat wij naar de verkeerde rivier zijn geweest want we vonden het allebei niet zo heel bijzonder :P. Maar och met de toer kwamen we toch op de plaats waar we wilde komen: My Tho. Vanuit daar zijn we met de lokale bus, ook een aanrader, naar Can Tho gegaan. Eerst moesten we zo ongeveer zeven keer de normale prijs betalen. Uhm... dat gaan we niet doen maat. Zodra je dan wegloopt kan het ineens wel goedkoper. Komen we het minibusje in waar ongeveer 17 Vietnamese koppen ons aankeken en dat in een busje voor 15 man. Uhm meneer waar moeten wij dan zitten??? Iedereen moest opschuiven, kinderen op schoot, Yannick kon nog op een bankje gaan zitten Frits zat op de wielkas en Mark op een krukje geklemd tussen de deur en een bankje en onderweg gewoon nog meer mensen inladen. Op een gegeven moment hoorde we rare geluiden.. zitten er 2 kindjes die waarschijnlijk nog nooit in een bus hebben gezeten te kotsen. Was wel een beetje zielig voor ze en gelukkig deden ze het in een zakje. Yannick was in ieder geval blij dat het kindje naast haar zat te genieten van zijn granaatappel en alle pitjes door de bus heen tufte. Dus het reizen hier met openbaar vervoer is een hele ervaring. In Can Tho zijn we met een Big Mamma naar 2 drijvende markten geweest. Doordat ze ging zitten stak de roeispaan aan de andere kant van de boot die vast zat op een stok ineens wel heel hoog de lucht in en dat was dus ook het probleem. We gingen onder een bruggetje door, ineens een hoop herrie, wij keken elkaar aan van wat gebeurd er met de gedachte dat het hele bruggetje naar beneden zou komen. Haha was de roeispaan achter de brug blijven hangen en met de vaart van de motor brak de roeispaan af. We hebben allebei onze wangen kapot gebeten om maar niet te hoeven lachen.
Op Yannicks verjaardag zijn we naar Chau Doc gegaan dat is het plaatsje op de grens tussen Vietnam en Cambodja. Geen drol te doen daar dus de ideale plek om te relaxen. Groot feest voor de verjaardag zat er helaas niet in hier.
De 31ste zijn we dus per boot naar Cambodja gegaan. Eerst de grenspost van Vietnam binnen en dat zag er allemaal mooi uit met een betonnen aanmeerding... Toen kwamen we in Cambodja, hier was het een houten vlonder die half onderwater lag en een gammel houten bruggetje: Welkom in Cambodja! Na vijf uur varen kwamen we aan in Phnom Penh en werden we verwelkomt met het woord: Tuk Tuk? Uhm kun je daar geen zalf voor krijgen? :P Maar nee dankje wel wij lopen wel. Het vertrouwde woord ‘motorbike’? kennen ze hier gelukkig ook nog :S. In deze stad hebben we heel wat kilometers gemaakt naar de verschillende ambassades van Laos, Thailand en Indonesië. Daarnaast hebben een opvang voor wilde dieren opgezocht waar zelfs onze gids koekjes voerde aan verschillende dieren en zelfs Frits ontzettend boos werd op de gids nadat Yannick vroeg: Sorry maar waarom voer je de dieren dat? Dat is toch helemaal niet goed die dieren hebben hun eigen dieet stomme muts! Of ja dat zei ze niet maar dat dacht ze wel. We hebben daar veel gibbons gezien en gehoord super leuk! een beizonder olifant hebben ze hier, de tweede op de wereld die een prothese heeft, appart om te zien (dat jong was een deel van zijn poot verloren nadat hij in een klem van stropers had gezeten).
Ook zijn we naar de Killingfields geweest... Jeetje wat is dat akelig wat hier gebeurd is. Die kutzakken van de Rode Kmer hebben in 3 jaar tijd 3 van de 8 miljoen mensen vermoord.. 3MILJOEN! en niemand in de wereld die er iets aan deed... of ja misschien wisten ze er niet van toentertijd. Iedereen die ook maar iets wist/gestudeerd had, een bril ophad of connecties had met het buitenland werd opgepakt en dan meteen het hele gezin (ook kinderen en baby's). Deze mensen werden gemarteld op verschikkelijke manieren (er werd ze dan verteld dat ze iets toe moesten geven wat ze gedaan hadden, wat ze dus helemaal niet gedaan hadden) net zolang tot ze ‘bekende’, dat werd opgenomen en later werden ze naar de killing fields gebracht en vermoord. Met een palmblad werd eerst hun keel doorgesneden zodat ze niet meer konden gillen of huilen en dan werdern ze om het werk af te maken in hun nek of op hun hoofd geslagen met een hamer schoffel of net wat er voor handen was en in een massagraf gegooid, degene die nog niet dood waren kregen een giftigevloeistof over hun heengegooid waardoor ze alsnog doodgingen. Pff ja deze dag was echt akelig en niet te begrijpen hoe dat heeft kunnen gebeuren. Nog steeds komen er botten en kledingstukken boven. Bij 1 graf hoorde we zelfs dat babys daar dood werden geslagen tegen de boom waar de moeders bij waren... Hmm we zullen er maar over ophouden maar het heeft in ieder geval erg veel impact gehad op ons. Die leiders van de Rode Khmer zijn ook pas in 2007 opgepakt... Tss echt achterlijk! Ja is moeilijk om zo uit te leggen maar als jullie willen kun je daar wel wat meer informatie over opzoeken op internet.
Na 5 dagen in de hoofdstad zijn we vertrokken naar Battambang waar we nu dus zijn. Hier gaan we met de fiets rond om de omgeving te verkennen en 's avonds naar een circus van kinderen die acrobatenfratsen uithalen verder zijn hier wat tempels en we zien wel wat nog meer. Over een paar dagen gaan we naar Siem Reap. Hier schijnen wat tempeltjes te zijn.. Ankor wat of zo.. is, schijnt ook wel mooi te zijn :P Haha het staat hier in ieder geval overal op het servies, bestek, de vlag, aan de muur.. En het lijkt ons super mooi om te zien. In het noord oosten van Cambodja willen we dan wat langer blijven om als Tarzan en Jane de jungle in te trekken.
06 Augustus 2012 - 11:03
Leo En Kaatje:
Hé frits en yannick, Weer een prachtig verhaal, wij reizen zo met jullie mee. Komen we ook nog eens ergens. Super bedankt voor jullie smsje. Operatie is goed gegaan ik ga dadelijk naar ome Leo toe.
Verder wensen wij jullie nog veel bekijks en we volgen jullie. Groetjes uit Uden -
06 Augustus 2012 - 11:38
Papa Joe:
Hoi Kids,
Leo en Kaatje hebben dit keer gewonnen met hun eerste reactie. Op skipe gaf je al aan, dat jullie bij Cambodja nog een vraagtekentje hebben.
Wat is de wereld toch klein als je Mark steeds tegen komt. Ook dat meisje uit Aarle, mensen die bij je op school hebben gezeten en ook nog boys uit Erup. Ik heb bijna alle foto's bekeken die we weer ontvangen hebben. ( ca. 2.000 ). Leuk dat er nu ook filmpjes bij staan. Even een tip, foto's maken met een gekantelde camera gaat goed. Alleen bij filmen krijg je dan het idee van stijle wand lopen. Leuk dat filmpje waar Frits voobij komt stuiven met zijn gemotoriseerde koffiemolen.
Op skipe heb ik gezien dat jullie er gezond en fris en fruitig uitzien. Overigens leuk kapseltje van Frits.
Zo te zien, was dit ook weer ruim binnen het budget. Wat je met zo'n noedelkommetje allemaal kunt doen.
Geniet nog van je verblijf en we houden contact.
Nog ca 4 mnd tot Bali.
Fam. Mulder, Vlierden
06 Augustus 2012 - 13:09
Gerda Theo:
Wat een mooie maar ook lugubere reisverslag is dit. Wat een mooie foto's en prachtige verhalen over jullie reis. We hopen dat jullie nog veel zien en genieten.
Groetjes -
06 Augustus 2012 - 13:37
Jeanne:
Wat een prachtig maar ook heftig verslag!!!!! de foto's zijn wederom prachtig!!! veel plezier en tot het volgende reisverslag!!!! ps; proficiat met jullie prachtig neefje!!!!!!!!
groetjes uit Seitert -
06 Augustus 2012 - 15:56
Mark En Laura:
hee frits en yannick!!!
wat een leuk verhaal wer!
Wel echt super toevallig dat jullie thijs en luuk tegen zijn gekomen zeg!
Vorige week hebben wij jullie neefje jesse nog gezien!! mooi kindje!! een echte van dijk ;)
Groetjess uit het zonnige erp! -
06 Augustus 2012 - 20:20
Conny& Henriëtte:
Hallo saampjes !!!!!!
Yannick, nog van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag !!!
Helemaal vergeten (sorry)
Wat een mooie verhalen en mooie foto's, dit moet wel de reis van jullie leven zijn.
Wij gaan op vakantie naar Egmond aan Zee, als je wilt zullen wij ons reisverslag naar jullie toe sturen.
( Ha, Ha.)
Wij wensen jullie een goede en veilige voortzetting van jullie reis.
Geniet er van !!!
Veel liefs ! -
07 Augustus 2012 - 21:25
Laura & Mark:
He yannick & fritsie!
Wij beginnen jullie nu wel voort te missen hier in het mooie erp! Maar zo te zien nog veel te veel te beleven daarginds. Leuk verhaaltje! Dan hebben wij allemaal toch maar een saaie (strand)vakantie gehad haha
Geniet er nog van! Tot snel!
Xxxxx -
08 Augustus 2012 - 22:55
Wilma:
Hoi Frits en Yannick
Bij deze alweer Van Harte Gefeliciteerd maar nu met jullie neefje Jesse.
Dit manneke zal later nog 'ns van jullie avonturen horen en wie weet hetzelfde gaan ondernemen.
Als dit manneke zindelijk is en zelf kan eten kan hij zo bij jullie in de leer.
Gelukkig zijn de leiders van de Rode Kmer opgepakt anders zou je je daar toch geen tel veilig voelen.
Zo te lezen was 'n mensen leven niets waard. Hitler was er schijnbaar heilig bij.
De foto's zijn weer prachtig.
Groetjes Wilma
15 Augustus 2012 - 23:49
Erin & Ron:
Hi world travellers! Jeetje ik krijg heimwee naar lang vervlogen tijden (lees= toen Ron en ik nog jong waren) en met de rugzak door Indonesie gingen............. jullie genieten en dat is zoooooo belangrijk. Dit is iets waar jullie de rest van jullie leven met plezier (en misschien ook heimwee zoals ik nu) op terug kunnen kijken. En wat een mooie foto's zeg! Jammer dat we niet tegelijk op Bali zijn :( Wij vertrekken 4 september! Nu safe travel toegewenst, en GENIET!
Erin en Ron xxx -
17 Augustus 2012 - 16:27
Jeanne En Martien:
Indrukwekkend verhaal over de Rode Kmer. Dat vervoer in al die landen sis ook heel apart. Kijk maar goed uit. De foto's zijn weer prachtig, jullie komen nog een ergens. Wordt straks weer wennen op de Mekong Delta van Erp. Veel plezier nog.
Jeanne en Martien -
18 Augustus 2012 - 05:42
Joris En Eveline:
Hola Amigo's!
Hoewist ammol in het prachtige land Cambodja? Lekker opgevouwen en stuiterend over de wegen aan het denderen, haha! Al een keer moeten duwen? Geweldig reisverslag bye the way, super! Het was ons ook een waar genoegen en het zou lachen zijn als de wegen elkaar nog een keer kruisten! We zijn van plan om morgen een bustripje te pakken naar Vang Vieng. We zijn uitgenodigd voor een 'klein' feestje genaamd 'Tubing'! Wij zijn erg nieuwsgierig wat dat te brengen heeft! Haha! Wij doen het t licht wel uit! Hasta la pasta en geniet van jullie prachtige reis!