Marihuana en motoren
Door: fritsenyannick
Blijf op de hoogte en volg Frits en Yannick
20 Juli 2012 | Vietnam, Ho Chi Minhstad
De eerste echte motor dag van ons leven was er een om nooit meer te vergeten. Uiteraard waren we net op de verkeerde weg gaan rijden om de stad uit tekomen. Dat betekende dat we in plaats van op de Ho Chi Mhin Trail op Highway 1 zaten en dat is (hebben we ons laten vertellen) de meest gevaarlijke weg van Zuid-Oost Azie. Dat kunnen we beamen trouwens. De weg was ronduit kwaltatief uitermaten teleurstellend en het gedrag van onze medeweggebruikers was programma vullend voor blik op de weg. Bij onze eerst pauze kwamen we daar dus achter wat betekende dat we van oost naar west zouden kruisen om toch weer op de hcm trail te komen. Hier kwam voor Yannick de eerst echte klap. De wegen op de kaart waren meer karre sporen met gaten er in waar we met gemak met z’n drien in zouden kunnen verdwijnen maar waar de bussen en de vrachtwagens je vrolijk toeterend voorbij stormen. Tot overmaat van ramp brak er bij Yannick ook nog een schoefje af (dat niets voorstelde) en dook ze tot overmaat van ramp ook nog in de slijk met motor en al, haha. Het is in ieder geval niet heel motiverend als je weet dat je dan nog ongeveer 2500 km op onze “steal horse” moesten rond tuffen, die overigens het comfort bleken te hebben van een echt stalen paard maar dan zonder zadel. Gelukkig werd de weg beter toen we het einde van de middag bereikten. Het bleef gelukkig bij deze kleine schade voor vandaag, dachten we. Helaas moest ik wel een paar keer mijn bike opnieuw staren toen de druk compleet weg viel op een mooie bergpas. Uiteijndelijk hadden we na 13 uur rijden in het pikke donker onze slaap plaats gevonden. Dood op lachen we elkaar uit dat we knetter gek zijn! De volgende dag begon dus bij de Xe may dat monteur betekende (dachten wij later kwamen we erachter dat dit motor in het Vienamees is). Na daar meer dan een uur gewacht en toe hebben zitten kijken hoe een paar mannen door de politie werden afgevoerd, omdat ze geschoten bleken te hebben, konden we eindelijk weer opweg. Toen we de hcmc trail wederom gevonden hadden hebben we meteen een slaapplaats gezocht zodat we niet weer veel te lang op de motor hoefden te zitten. ‘s ochtends konden we niet ontbijten bij onze slaapplaats dus rijden we tot we borden Com pho zien, noedle soep word ons ontbijt. Later blijkt dat dit de komende dagen niet alleen ontbijt maar ook lunch en diner wordt. Dus Rob bedankt voor je tip maar nee de Com pho kwam vort letterlijk onze strot uit. De tweede en de derde dag schoten echt totaal niet op en ook al waren we nu niet verdwaald en op een goede weg, die ook veilig was, meer dan 100 km per dag was echt te veel gevraagd. We kregen ook nog eens behoorlijk wat problemen met Mark en Frits zijn bike. Ze gaven er een voor een de brui aan. En dat kost ivm communicatie met de machanics en het gereedschap wat die mannen (niet ) hebben vaak veel tijd. De vierde dag dachten we dat we “dat zal wel weer het zelfde worden” dus 100km max in gecalculeert. Voor we het weten zien we de Hollywood letters op een berg: Phong Nha Kebang National park. Dit hadden we nooit durven dromen, ons doel voor over twee dagen was bereikt. Bij dit park is een farmstay gerund door een “ausie”, een supper mooie slaapplek die helaas veel te duur is voor een backpacker, maar ja we hebben geen keus. Hier wilden we beslist heen vanwegen het mooie natuurpark en omdat hier een paar recent ondekte grotten zijn (waarvan een trouwens de grootste van de wereld is, maar die is niet open voor publiek). De volgende dag gaan we op de bike’s naar het park, de grot is net een kermis atractie, zoveel mensen komen er op af. Maar het is het waard het is echt een prachtige grot en na dat de lawaierige Vietnamese familie’s weg zijn is het ook oor verdovend stil en dus nog mooier. Na de grot rijden we nog door het national park met de motoren, ja er liggen gewoon wegen door heen, en gaan we nog kijken bij een reservaat waar apen blijken te zitten maar helaas zien we die geen van allen.
Vanuit Phong nha gaan we door naar Dong Ha dat aan de De Militarized Zone (DMZ) ligt, oftewijl de neutrale grens tussen noord- en zuid Vietnam tijdens de Vietnam oorlog, de plek waar eigenlijk niet gevochten mocht worden maar uiteindelijk de meest gebombardeerde regio van Centraal Vietnam was. Hier aangekomen ontdekken we de beste koffie van Vietnam en op advies gaan we naar het museum over de oorlog en over de slachtoffers van de bommen en mijnen die nog steeds jaarlijks vele levens eisen. Vervolgens scheuren we naar de Vin Mock tunnels waar een aantal noord Vietnamezen in woonden tijdens de oorlog, super interresant en indrukwekkend om te zien. Onze gids hier was een man die niet kon praten dus het was meer party en co, rara wat zou hij nu weer uitbeelden.
Door naar Hue, waar we ons visum konden verlengen, de motoren voor groot onderhoud laten nakijken en waar we zijn gaan kijken bij een citadel. Bij de citadel kwamen we Mandy ook nog tegen, een klasgenootje van Yannick erg grappig midden in een inmens grote citadel (soort groot fort). Wat ook super was aan Hue was een frans restaurant waar zee en veeeel te dure maar overheerlijke kaas plankje hebben. Dagen heeft kaaskop-Frits gepraat over het kaasplankje dus uitendelijk zijn we het toch maar gaan proberen… en het was heerlijk!
De bike’s waren weer in opper conditie dus we konden er weer tegenaan, op naar Hoi an (beroemd om zijn kleermakers) die zo’n beetje alles kopieeren wat ze zien. De weg er naar toe deed ons nog het meeste denken aan de makkette van de stoom trein die in de Efteling staat. Prachtig uitzicht over de zee met een treinspoor dat net als de weg waar wij op zaten over de bergen langs de klif slingert (misschien wel gezien bij Top Gear). Een bijkomend voordeel was dat hier geen auto’s en vrachtwagens komen omdat daar een tunnel voor is gemaakt. Hoi an is ook mooi om te zien maar helaas ook weer erg vol met bleekscheten. Hier hebben we onze eerst echte stranddag gehad. Heerlijk rustig tussen de palmbomen liggen tot het einde van de middag want het stroomde compleet vol met Vietnamezen die hier hun weekend schijnen te vieren. Het ene eettentje na het andere werd opgebouwd en daar lagen we dan ineens tussen de tafeltjes en stoeltjes.
Vanaf Hoi an gaan we de binnelanden weer in. Eerst langs My son wat voor de mensen die het niet kennen een soort klein Ankor Wat in Cambodja is (weet je het dan nog niet dan zoek het maar op). Na een paar keer de weg vragen kunnen we de bordjes volgen. De weg vragen is trouwens ook een vak apart hier. Als je de naam van de plaats al in correct Vietanmees uitgescholden krijgt bij een groepje mensen dan krijgje bijna altijd 10 verschillende antwoorden. Als jeooit 2 dezelfde krijgt is de kans het grootst dat dat ongeveer de goede kant op is. My son was echt de moeite van het vroeg opstaan waard. We waren namelijk om half 6 onderweg om er voor de drukte te zijn. Indrukwekkend om te zien is dat ze zo veel eeuwen geleden al deze prachtige bouwerken konden maken met echte bakstenen (zie de foto’s). Helaas is er wel het een en ander verloren gegaan in de oorlog. De weg naar de hcm trail vinden vanuit daar was nog veel moeilijker dan erheen komen. Hetzelfde ritueel van de weg vragen hebben we om en nabij 23 keer herhaald maar uiteindelijk kwamen we dan uit op onze, inmiddels geliefde, weg. Onderweg daar naartoe moeten we helaas weer langs een monteur omdat er iets niet goed is met Mark zijn bike. Tijdens het lagerhuis vervangen komt er wat plaatselijke jeugd naar ons toe die ons, zoals overal in de country site van Vietnam, een ware attractie vinden. Overal krijgt Yannick de complimenten dat ze beautiful is en stoer is dat ze op een echte motor rijdt. De kids weten na wat bekende voetballers op te noemen waar we vandaan komen. Althans ze weten van Nistelrooy te accocieren met “Halan” (Holland) of ze weten waar het ligt is een andere vraag. Wij zijn zo interesant dat ze op de foto willen. Maar als we dan gaan staan voellen ze zich ineens piep klein en dat terwijl wij toch niet zo groot zijn haha. De weg wordt vervolgd door de bergen, mooie haarspeld wegen en lange valeien rijden we voorbij. De dorpjes die we doorkruisen doen ons weer denken aan de omgeving van Sapa de vrouwen met de manden op de rug en de kinderen die al van verre af staan te zwaaien en “hallo” roepen. Lastig om bij eens stuk waar je bijde handen nodig hebt om het stuur vast te houden, omdat ze de weg weer eens open gebroken hebben, terug te zwaaien maar gelukkig gaat het allemaal goed. En dan die mannen in hun trucks die zwaaiend achter het stuur zitten als ze ons zien… haha super grappig om te zien. Slaapplaatsen zijn in de plaatsjes, die wel op de kaart staan maar echt kleiner zijn dan de helft van Vlierden, schaars maar na goed zoeken vinden we toch wat concurrentie en kunnen we dus toch al weer gauw 5000 dong pp besparen (dat is ongeveer 35 euro cent haha). We zijn onderweg naar Dalat waar we ongeveer 5 dagen over verwachten te doen. Dit stuk van de route is mischien nog wel het mooiste omdat je hier in de niet touristische binnenlanden maar sporadisch een bleekscheet tegenkomt en als je er al een ziet dan zit die meestal ook op de motor en wordt er net als echte bikers in NL gezwaait. Hier zijn de mensen ook echt niet gewent aan touristen dus dan zijn we, zoals eerder verteld een echte atractie. Mensen zetten bijv. Yannick haar zonnenbril op die dan niet blijft hangen omdat ze z’n platte neus hebben of vallen bijna van de motor van het omkijken. We zien ook maar zelden westers eten een keer eenKFC die buiten ons budget valt en twee keer zijn we gaan eten bij een vrouw die in een soort krot bruidstaaten en andere westerse dingen verkocht. Hier hebben we soort pitza en andere gevulde vettigheden gegeten. Erg lekker, we denken ook dat we er zo veel gekocht hebben dat de vrouw nu op vakantie naar de bahama’s is. Haha we kregen namelijk vanalles gratis om te proberen.
De dag dat we Dalat bereikten was een minder mooie dag, we mochten van geluk spreken dat we nog niet veel regen gezien hadden maar deze dag was echt niet leuk meer op de bike. Zeiknat en verkleumt van de kou kwamen we aan in Dalat . Na een bibberende zoektocht vinden we een betaalbare slaapplek. Enige nadeel was dat de man van de eigenaresse strontzat achter de receptie stond. Niet zo’n heel fijn idee als je daar dan je paspoort af moet geven. We dachten dat er de volgende dag minimaal een snorretje en brilletje in ons paspoort getekend zou staan. Gelukkig was dit niet het geval :P Al snel besluiten we ook dat Dalat niet echt the place to be is voor ons. Dat regenachtige weer hebben we in Nederland ook dus binnen enkele dagen door naar Mui Ne. We gaan in Dalat nog wel eerst wat dingen zien. We bezoeken een zijde fabriekje, interesant hoe ze van een rups cocon kleding maken. Op de terug weg rijden we nog langs een mooie waterval en gaan we nog langs the craizy house dat een van de meest vreemde gebouwen op de wereld schijnt te zijn en ja, dat kunnen we beamen. Het is een beetje Disney achtig maar dan veel kleiner. Buiten de Russen die hier allemaal rond lopen is het erg de moeite om een keer gezien te hebben (als je toch in de buurt bent). We verlaten het regenachtige Dalat en komen dus in Mui Ne aan waar de zon echt zo’n beetje altijd schijnt. Het is letterlijk net of dat de wolken weg worden gedreven door de warme zeelucht. Heerlijk om even te genieten van de zon na het koude Dalat. We hebben hier een Duitse jongen ontmoet met wie we op mijn verjaardag, na een antal mooie cadeaus gekregen te hebben van Yannick en Mark, ook naar de beroemde rode en witte zandduinen zijn gegaan. Mooi om te zien vooral de (rode) die gewoon geel zijn maar (zoals alles) tijdens de zons ondergang rood kleurden. Na een paar dagen relaxen en mijn verjaardag gevierd te hebben. Trouwens nog bedankt voor de felicitatie’s via de verschillende digitale wegen. Gaan we door naar onze eind bestemming Ho Chi Mhin city (Saigon). Ons plan was om eerst nog een nacht in een andere plaats door te brengen maar Long hai was niet echt de plaats waar we wilden verblijven met haar vieze vis lucht. Darom hadden we besloten om maar en een stuk door te stomen naar Hcmc. Pff, we dachten dat Hanoi uitkomen een kriem was. Nou Hcmc is nog 10 keer groter dan Hanoi en dus ook 10 keer drukker. Op de eerste kruising die we zien lijken de motoren wel een stel mieren op een hoop. Aangezien we behoorlijk moe zijn is dit echt een uitdaging. De avond valt over Hcmc en wij zoeken nog naar de weg richteng district 1 waar de hotels blijken te zijn. Na een paar keer vragen zien we weer een hoop blankies op een hoop, we zitten goed! Als we stoppen voor een terras om even een hotel binnen te lopen springt een van de backpackers van zijn kinderstoeltje (waar iedereen hier op zit) af en roept “ I want to buy your bikes”. Totaal overrompeld zegt Frits oke’ “how much?” vraagt hij. We spreken af dat wij eerst even onze zooi dumpen in een hotel en dan zo snel mogenlijk terug komen. Zo gezegt zo gedaan. Twee motoren in een klap verkocht! En dat binnen een uur sinds we onze eind bestemming bereikt hebben. Super !!
In HCMC worden we weer dood gegooit met “motorbike?” door de iritante motortaxi chauffeurs, maar wanneer we hier nee op zeggen, zeggen ze op iets zachtere toon “marihuana?” Ja we voelen ons echt weer thuis;).
Nu maken we ons klaar voor de trip over de Mekong delta richting Cambodja, Kijken wat voor een avontuur we daar weer zullen beleven. Jullie horen nog van ons!
Kusjes
20 Juli 2012 - 07:33
Papasan:
Ha Noy en Frits, of moet ik zeggen Easy Riders, of Rossi en Chequotto?
Hebben ze daar geen solexen? Waw, een echte motor. Heb de uitzending gezien van Top Gear waar ze met motoren Vietnam onveilig maken.Prachtige uitzichten.
Ik zie jullie al voortstumperen met je bikes.Het eerste kind houdt ons goed op de hoogte van wat jullie skipen, mailen en smsen. Ik begrijp dat jullie het zo goed naar de zin hebben, dat wij onze geplande reis naar Bali niet hoeven af te zeggen.
Ergens ben ik trouwens wel een beetje blij, dat jullie je motoren hebben verkocht. Toch linke potage zo'n ding.
Ik begrijp van Mrs. OAD dat je vanmiddag op skipe bent.
Kijk er naar uit.
Groeten "Den Boet "
20 Juli 2012 - 08:22
Zwarte Cross Mannen:
Jow fritske volgend jaar meedoen met die motor! Flink knap'n! -
20 Juli 2012 - 12:14
Leo En Kaatje:
tjonge,tjonge wat een verhaal weer. Je maakt wat mee zo. Ook prachtige foto's.
Jullie durven op zo'n motor, heb is ooit op een trick geredenmaar daar waag ik mij niet meer aan.
Dus wij vinden dit wel heel erg stoer. Maar zo zien jullie wel heel veel. Dit is weer een goed hoofdstuk van jullie boek, wordt wel erg dik maar dat mag de pret niet drukken. We blijven jullie volgen en kijken al weer uit naar een volgend verhaal. Spannend. Geniet van alles en zeker van elkaar. Tante Kaatje en Ome Leo -
20 Juli 2012 - 12:56
Oom En Tante:
Jeeeehj!! Net te horen gekregen dat we ons zelf trots oom en tante mogen noemen. We hebben een neefje genaamd Jesse Peter Ton van Dijk.
Wij gaan er een pilske op pakken (of meerdere) ;)
XX loem en pias
20 Juli 2012 - 16:51
Gerrie:
Wauw! Wat een verhaal!
Gefeliciteerd met jullie neefje, verse oom en tante!
Liefs Gerrie -
21 Juli 2012 - 09:47
T.suus & Uncle T:
hoi reizigers,
wat een vehaal...
linke poep om zo´n motor te kopen, en dan als teletubbies door vietnam te gaan reizen.
Je weet maar nooit welk schroefje er los kan zitten, maar gelukkig bij een eerlijke viët-amerikaan
gekocht. Goeie, veilige en mooie reis achter de rug, en dan de motoren hopelijk met veeeeeel winst kuinnen verkopen.
we blijven jullie volgen, want we genieten enorm van jullie verhalen en super mooie foto´s.
Heel veel groetjes en voor donderdag alvast een fijne verjaardag gewenst. -
24 Juli 2012 - 18:41
Han Huijbers:
Verhalen te over, mooi dat jullie overal vol voor gaan en geen uitdaging te gek is (Yannick op de motor) :-)
Goed om te lezen dat het jullie zo goed af gaat!
Groeten, Han -
25 Juli 2012 - 10:58
Thijs & Luuk:
Zijn jullie niet iets vergeten? -
26 Juli 2012 - 05:36
Voor Thijs En Luuk:
Sorry manne,
We hadden ons verhaal al geplaatst, wordt vervolgd......
Fijne vakantie nog!
XX -
26 Juli 2012 - 09:58
Nol En Jeanine:
Hallo kind,
hartelijk gefeliciteerd met je 24ste verjaardag. We kunnen helaas vanavond niet op je feestje zijn.
Volgende week weer naar een ander land. Op naar Cambodja. We kijken weer uit naar je volgende verhaal.
Maak er een fijne dag van met Fritz of Froets.
DC en Mevr. OAD -
26 Juli 2012 - 10:59
Jan En Dinie:
Hallo Yannick en Frits!!
Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag Yannick!!
Wij maken vanavond nog wel een flesje open om te
proosten richting Vietnam!!
Goede reis en veel plezier!!
Groeten Opa Jan Oma Dinie -
26 Juli 2012 - 18:08
Harriet En Hans:
Hey Yannick,
Van Harte gefeliciteerd met je 24ste verjaardag. Jullie zitten beslist ergens een geroosterd hond of aap te eten om te vieren! Fijne dag ! Groetjes Hans en Harriet -
26 Juli 2012 - 22:30
Ha Yannick En Frits:
Op de eerste plaats van harte gefeliciteerd met je verjaardag ( Frits trouwens ook nog proficiat).
Sorry, jij staat niet op de kalender bij ons. Wij genieten erg van jullie vaak sappige verhalen en prachtige foto's. Kei mooi. We blijven jullie volgen. Maartje vertrekt trouwens zaterdag naar Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand. Wie weet kom je elkaar nog tegen. Goede reis verder, pas goed op elkaar en nog heel veel plezier met alles wat jullie nog gaan zien. Groetjes, Mart en Rian -
29 Juli 2012 - 22:19
Gerrie:
Hé Yannick, het is nou alweer een paar dagen geleden, dus ik kan het nu rustig doen zonder mijn reputatie te schenden: Van Harte Gefeliciteerd nog met je verjaardag!!! Waar en hoe heb je die gevierd? Vast spectaculairder dan het hier zou zijn geweest....
Veel liefs van Naomy, Pedro en Gerrie -
31 Juli 2012 - 15:50
Bon Beu En Bun Keu:
Yannick,
bij het bestuderen van je foto's heb ik een vraag.
Bij de foto met Mark bij de Vinh Mock Tunnels, heb je daar Frits te heet gewassen? Dan borrelt meteen ook de vraag op, of die zelf wel motor mocht rijden, of zat hij bij een van jullie achterop in de Maxi Cosi?
Ik heb ook de site van Mark gelezen. Schrijft ook leuke verhalen. Heeft ook nu pas aangegeven, dat jullie
een maand met motoren hebben rondgeraced.
Zijn bij H & H geweest en hebben de "Hulphond "bekeken.
Is inderdaad een hond die nog veel hulp nodig heeft. Ik heb gezegd, dat ze er mee terug moeten gaan.
Er valt namelijk de hele tijd van alles uit. Hans "Edet "loopt er de hele tijd achteraan met keukenrol, schepjes en ander hulpmiddelen. Ziet er wel geinig uit.
Waarschijnlijk denk je, heeft" Puff Daddy "niets anders te doen? Nee dus.
Bon Beu en Bun Keu schijnt volgens Hue erg goed te smaken. Het een is met kip en het andere wel.
Tot de volgende skipe sessie.
08 Augustus 2012 - 22:26
Wilma:
LANG zullen jullie leven,Lang zullen jullie leven,
LANG zullen jullie leven in de Gloria, in de GLO-RI-A in de GLO-RI-A.
Hieper de PIEP (voor Frits 26x en voor Yannick 24 x).
Beide Van Harte Gefeliciteerd met jullie verjaardag en tevens met jullie avontuurlijk avontuur.
Geweldig wat jullie beide ondernemen. De hele reis is vast geven en nemen.
'N ervaring voor het leven. Nou Yannick jij moet wel 'n hele stoere meid zijn om met 2 jongens op de motor te toeren op wegen waar 'n Nederlander géén wegenbelasting voor zou betalen.
Jullie verleggen letterlijk en figuurlijk GRENZEN. Geniet ervan want je zit zo weer in het suffe Nederland en moet je het doen met de herinneringen.
Groetjes Wilma
13 April 2013 - 21:58
Marianne:
Hoi hoi,
Ik kom net toevallig op jullie blog en heb het bijna helemaal gelezen, goed verhaal! Willen jullie mij misschien vertellen hoe jullie dat hebben geregeld met de motoren? Hadden jullie een rijbewijs, waar en voor hoeveel hebben jullie ze gekocht? En nog veel aangehouden door politie? Zou me echt heel erg helpen als jullie mij wat tips kunnen geven! Alvast bedankt iig. Groetjes