12 maanden later.....................
Door: Frits en Yannick
Blijf op de hoogte en volg Frits en Yannick
21 Maart 2013 | Indonesië, Sulawesi Island
Boerenkool ruilen we in voor rijst,
De kast voor een rugzak,
De wc dat wordt een gat in de grond,
En samen reizen wij het komende jaar heel Azie rond!
Nou de "bookmakers" van de verschillende weddenschappen zullen wel een ticket geboekt hebben naar de Canaripietjes. Want 15.000 foto´s rijker, bijna 24.000 bezoekjes op de site, duizenden kilometers op de teller, bijna een vol paspoort, en vele verorberde kilo´s rijst verder zijn wij precies vandaag een jaar onderweg!
Ons laatste verhaal dateert nog van de tijd dat we in Myanmar waren waar mensen nog rondreden op ossenkarren en ze poep met een lange oe schreven. Ondertussen zijn we alweer twee landen verder. Hoewel we eigenlijk Maleisie niet mee mogen tellen want daar hebben we echt niets van gezien behalve de hoofdstad Kuala Lumpur (KL) met haar enorme winkelcentra's en wolkenkrabbers. Hier hebben we na twee dagen afscheid genomen van onze reisgenoot ome Jos, Jozef van Bonapparte, Napoleon. Helaas komen aan alle goede dingen een eind en zo dus ook aan ons reistrio. Wat hebben we veel gezien, gedaan en meegemaakt met z'n drieën. het was echt super gezellig van het ziekbed tot de lange bus reizen, het lekkere en minder eten, de Napoleon filmpjes en hykes van een paar dagen aan toe. Jos via deze weg nog bedankt voor de gezelligheid!!
Even terugkomend op ons bezoek aan KL. Deze wereldstad stond voor ons in het teken van relaxen, shoppen (kijken kijken niet kopen) en natuurlijk een visum aanvragen voor Indonesie wat, in tegenstelling tot een visum verlenging op Bali een paar maanden eerder, verrassend snel ging. Kost maar een dag zo´n stempel zetten. Verder hebben we in KL niet veel meer gedaan dan goed en betaalbaar eten gezocht en dingentjes regelen om verder te reizen. Hoezo hoor ik sommigen van jullie al denken jullie gingen tocht vrijwilligers werk doen in Indonesie? Ja klopt maar om een visum van Indonesie te krijgen eisen ze dat je alvast een uitvlucht boekt zodat ze (zeker) weten dat je het land ook weer verlaat. Dus na veel vijven en zessen hebben we toch het besluit genomen: op naar de vegemite, kangaroos, digeridoes.... voor diegenen waar het nu nog aan het kraken is.... we gaan naar Australie!!! Want ach we zijn nu toch in de buurt!
Nu inmiddels drie weken later zijn we een jaar onderweg (precies vijf jaar samen) en hebben we de twee doelstellingen bereikt 1-transmongolie expres en 2-vrijwilligers werk doen met orang oetans. We zitten nu namelijk in Noord Sulawesie bij dierenopvangcentrum Tasikoki. Naast de twee orang oetans vangen ze hier herten, krokodillen, makaken, cassowaries, lorries, kakatoes, maleise beren, babaroesa´s, gibbons, siamang, koeskoes en nog veel meer dieren op. Maar we zullen hier maar stoppen want waarschijnlijk zijn vele van jullie al afgehaakt na de woorden herten en krokodillen (foto´s van deze dieren volgen nog).
Drie weken geleden werden we hier ontvangen door een enome grote gezellige groep vrijwilligers bestaande uit 20 personen, Simon en Angela van het management, een aantal lokale dierenverzorgers en andere personeelsleden. Al gauw werd duidelijk dat het overgrote deel van deze vrijwilligersbende de benen zou nemen na een paar dagen en dat we nu met minder dan de helft van de vrijwilligers ongeveer even veel werk verzetten. Maar dat laat ons de pret niet drukken. We hebben erg veel plezier met de andere vrijwilligers genaamd: Bea (UK), Scott (UK), Ian (UK), Emily (Australie) en Louise (Zweden). Iedere morgen om 6 uur beginnen we en de dag zit er om 4 uur ´s middags weer op. We maken verblijven schoon, plukken zakken vol groenvoer voor de dieren, maken verrijkingen (voer op een bepaalde manier verpakken dat de dieren er langer mee bezig zijn om hun dagelijkse hoeveelheid voedsel binnen te krijgen), voeren een aantal dieren en nog veel meer. Die verrijkingen zijn wel erg belangrijk voor de dieren. Normaal gesproken zijn vele dieren (voornamelijk planteneters) uren bezig met het zoeken van voedsel. In gevangenschap hebben ze deze mogelijkheid vaak niet en wordt het voedsel voor ze aangedragen. Een verrijking is dan de oplossing. Neem als voorbeeld een kakatoe. Je pakt een aantal pinda´s draait die in bladeren, knoopt het dicht met weer een ander blad en het duurt even voordat het dier de pinda´s te pakken heeft. Niet alleen de dieren zijn er zoet mee, ook wij. Iedere dag moet je namelijk iets nieuws verzinnen aangezien het interessant moet blijven voor die dieren. Ik weet niet of jullie die reclame kennen van die garnalenpeller van ´even Apeldoorn bellen´ haha op sommige dagen weet je precies hoe die vrouw zich voelt als je 160 verrijkingen aan het maken bent. Maar als je de verrijkingen dan naar de dieren toebrengt weet je wel weer waar je het voor doet. Prachtig om te zien hoe die dieren ervan genieten. Voor de orang oetans kun je alweer wat andere dingen verzinnen die net wat ingewikkelder zijn. Bento (1 van de orang oetans) kan een hele tijd zoet zijn met het poesten van zijn verblijf als je hem een borstel geeft en Is is wat meer gefocust op het eten. Als je hem een verrijking geeft zonder eten, iets wat bijvoorbeeld alleen gebaseerd is op geur dan kijkt hij je echt zo aan van: ja hallo! ben je niet iets vergeten?? Ow en niet te vergeten de beren. Van de week was Frits met Bea het berenverblijf aan het schoonmaken en als verrijking kregen ze een honingraat. Die beren werden helemaal gek.
Na het werk is er altijd tijd om gezellige dingen te doen zoals: futsall met de dierenverzorgers (zaalvoetbal met 30 klein nulletje C), pannenkoeken halen op de locale markt, bezoekje aan natuurreservaat, naar de suikerfabriek van Masarang (organisatie van Willie Smits) en nog veel meer. Die uitjes die we maken is vaak met Meme. Meme heeft een blauw busje dat zodra we het terrein van Tasikoki af rijden omgetoverd wordt tot een discobus. Keiharde muziek en discolicht haha en zo swingen wij hier rond.
Omdat we vandaag een jaar onderweg zijn en het al 5 jaar met elkaar uithouden hadden onze collega vrijwilligers een verrassing voor ons in petto. Niets vermoedend gingen we gisteren naar een nationaal park om verschillende diersoorten, die hier ook in de opvang zitten, in de vrije natuur te zien maar net voor dat we het busje van onze DJ Meme' (ja je leest het goed Speedy is er niets bij en als een taxi chauf Meme heet kan de lol niet meer op natuurlijk!) kregen we te horen dat we ook even wat spullen in moesen pakken om te overnachten want ze hadden voor ons een lodge geboekt met drie maaltijden. Echt super lief!!!!!!! En totaal onverwacht. Dus na 15 minuten had Yannick de tranen uit de ogen en de hutkoffer ingepakt en konden we gaan... onbegrijpelijk toch dat mensen zoiets doen voor eigenlijk wild vreemden. Na een zeer relaxte nacht en een paar bijzondere dieren gespot te hebben zijn we vanmiddag dus teruggekomen met een taart als bedankje. Bij terugkomst kregen we nog meer goed nieuws: Met nog ongeveer een week in het verschiet hebben we de kers op de taart nog in het vooruitzicht. We hebben vandaag te horen gekregen dat we warschijnlijk volgende week getuigen gaan zijn van de vrijlating van een neushoornvogel, een Lorrie en een Koeskoes! dus als alles goed gaat zien we dan op onze een na laatste dag waar we het allemaal voor doen, het terugzetten van wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving!
p.s. de foto´s komen over een aantal dagen
21 Maart 2013 - 13:49
Ingrid:
Heej yannick,
Nou jeetje.. een jaar onderweg alweer! Wat gaat de tijd snel en wat goed om te lezen dat jullie t nog zo goed uithouden en genieten van de dingen! Veel plezier nog samen en geniet lekker van de mooie dingen :D
xx Ingrid -
21 Maart 2013 - 14:08
Harriet En Hans:
Hallo Yannick en Frits,
Proficiat met beide anniversaries! Zo te horen hebben jullie het super daar en hebben heel veel leuke en interessante mensen ontmoet. Geniet er maar van. Heel veel plezier in Australia!
Groetjes, H&H -
21 Maart 2013 - 14:13
Tante Marina:
Hallo wereldreizigers,
Tsjonge,tsjonge alweer een jaar weg, wat gaat de tijd toch vlug. Super dat jullie in een dierenopvang mogen werken en dan ook nog zulke leuke collega's. We hebben van het opperhoofd gehoort dat hij niet weet of jullie met de familiedag terug zijn, we zullen het wel zien, er staat de fam. een mooie uitdaging te wachten. Geniet er nog even van en ook van het mooie weer. Hier is het om te janken, gisteren weer zoveel sneeuw het lijkt wel of we op de Noordpool zitten. Gelukkig schijnt er vandaag af en toe een waterig zonnetje dus er is nog hoop op een beetje lente.
dikke kus, Tante marie -
21 Maart 2013 - 14:40
Papa San:
Hallo, een half uurtje geleden op skype gaven jullie aan, dat je misschien wel iets op jullie site gingen zetten. Hebben mijn opmerkingen toch geholpen, want, het is al klaar.
Wat vliegt de tijd. Al weer een jaar onderweg en al 5 jaar samen. Ik gan nu niet opsommen, hoeveel flessen Port en franse kaasjes dit zijn, want ik heb dit niet echt geteld, maar ze hebben op een gegeven moment bij ons op het plein wel een grotere glasbak neergezet. ( Ik weet nog niet zeker waarom ).
Dat wij de mededeling kregen dat jullie ook nog even Down Under gaan, hadden we wel een heel klein beetje gedacht. Zeker nadat ik op de site van jullie motormuis vriend Mark op 18 januari jullie komentaar las, en jullie aangaven dat hij eventueel wel naar Australie kon komen om jullie te ontmoeten.
Bazinga, lekker puh, heb ik toch mooi ontdekt. Maar zoals ook al eerder aangegeven, je hebt gelijk.
Je bent er immers al bijna.
Leuk de familie bezoeken en nog even door naar Alice Spring 's in the Air om de neef van Frits te bezoeken.
Zo kom je nog eens ergens.
En misschien nog een weekje duiken voor je naar Australie gaat. Waw, wat een leven.
Ik kijk erg uit naar de foto's.
Ik heb overigens jullie laatste zending met foto's bekeken. Leuke bezigheid, maar het waren er dit keer maar 4.000. Nu staat de teller totaal op ca. 20.000.
Kun je misschien als jullie terug zijn, weer een feestje geven om de foto's en video's te bekijken.
In de pauze kunnen we dan weer lekker friet kanen en genieten van de mooie klanken van jullie vriend Andre Pronk. Hoe zou het toch met hem zijn?
Alleen, wanneer jullie terug komen, weet ik nog niet. Misschien nog Fidji eilanden, Cook eilanden, Texel,
Who knows.
Geniet nog van jullie reis en succes voor de volgende 5 jaren.
En Frits, de Port staat klaar.
21 Maart 2013 - 14:50
Jozef En Dinie:
Hallo Globetrotters.
Proficiat met de mijlpalen.
Leuk dat jullie zo goed zijn opgevangen en verrast door de collegae.
Maar dat verbaast ons niks, soms krijgen de mensen wat ze verdienen!
We zijn benieuwd wat jullie nog in dat weekje Sulawsi gaan doen, en ook of Pasen met de struisvogeleieren n beetje lekker word. Iedereen zit te smachten naar foto's maar dat is ook elke maand weer n verassing. Jozef snapt nu wel hoe het komt dat deze telkens wat later arriveren. We hopen dat het voor jullie een leuke afsluiting van Indonesië gaat worden en van Azië. Kijk goed uit tussen de nazaten van de Engelse criminelen. Een gewaarschuwd mens telt voor 2 dus jullie voor 4. nou genoeg gekletst groeten jullie liefhebbende Jozef en Dinie
21 Maart 2013 - 16:07
Jeanne:
Hoi, proficiat met jullie 5jarig jubileum!!! wat leuk dat de collega's voor een verassing hadden gezorgd. Het is mooi om te lezen hoezeer jullie genieten van het werken met de dieren!!!! geniet er nog even van en je krijgt wat je verdient dus de vrijlating van de dieren gaan jullie beslist meemaken!!!
We wachten vol spanning op de foto's. GENIET EN HEEEEEEL VEEEEEEL PLEZIER IN AUSTRALIE!!!!!!
Groetjes uit Seitert -
21 Maart 2013 - 19:18
Peggy:
Gefeliciteerd dat jullie al 5jaar samen zijn. Zit je toch eindelijk tussen de orang oetans, haha 3 jaar geleden lukte het niet met stage. Ben echt jaloers! Nog heel veel plezier met jullie reis.
Gr. Peggy -
22 Maart 2013 - 15:18
Leo En Kaatje:
Hallo luitjes, Ook van deze kant uit gefeliciteerd met twee mijlpalen. Vijf jaar samen is een houten jubileum.
Een jaar samen op reis dat weet ik niet hoe ze dat noemen, ik zeg super. Wat maken jullie veel mee en wat zien jullie veel. Leuke dingen maar natuurlijk ook minder leuke dingen, maar dat hoort er allemaal bij.
Jullie zullen wel genieten daar bij de dierenopvang, ik wou dat ik er een paar dagen bij kon zijn. Maar dan zitten jullie met die oude tante opgescheept, zullen we maar niet doen. Alle gekheid bij elkaar, jongens geniet nog met volle teugen en nog veel plezier. Ome Leo en Tante Kaatje -
23 Maart 2013 - 08:29
Laura & Mark:
He Yannnick & Frits!
Leuk weer iets van onze boesboes reizigers te horen! wauw een jaar weg en 5jr samen, dat is jubilieum en moet thuis nog een keer gevierd worden!! :) fijn dat jullie genoten hebben vh kadootje van jullie lieve collega's daar! hebben jullie dubbel en dwars verdiend!
Heel veel plezier nog daar en volgens mij gaan wij jullie toch wel snel weer zien..?? haha
XXX Laura & mark! -
23 Maart 2013 - 12:34
Tant Suus:
hoi hoi fred en annie,
waar blijft de tijd.....
en dan ook nog een reis naar een ander continent, SUPER SUPER
Het reizen vergaat jullie super goed,
( als jullie nog maar kunnen wennen, aan in 1 huis wonen, elke dag boterhammen, en aardappelen eten?? ;) )
en dat er dan nog een dubbel jubileum inzit, geweldig toch!!!
Leuk van het kadootje van de mede vrijwillegers, wil toch wat zeggen.
Nog heel veel plezier in Azië, en met jullie vrijwillegers project.
En hopelijk dat we jullie dit jaar toch weer op vlierdense grond terug ( verjaardag 26-7 ??????)
wij beginnen over een goeie week aan ons vrijwillergers project ( klussen met beginners, haha).
( huisje van Vivian en Mark up to date maken)
groetjes en een dikke X
23 Maart 2013 - 12:36
Tante Suus:
typefoutje,
Vrijwilligers bedoel ik.
24 Maart 2013 - 16:47
Wilma:
Hoi Frits en Yannick
Allereerst PROFICIAT met jullie 5 jaar samenzijn. Is dat niet 'n papieren Jubileum????
5 Jaar samen met 1 jaar daarvan samen reizen dat is dag en nacht op elkaars lip. Dan mag je dit vast met 'n factor van 5 vermenigvuldigen en kom je uit op 25 jaar. Dat is ZILVER. Omdat jullie niet voor de eenvoudigste manier van reizen kiezen vraagt dit héél véél samenwerking en mag je dit weer met 'n factor van 2 vermenigvuldigen en krijgen jullie GOUD. AUB. Dik en dubbel verdiend.
Jos is intussen afgehaakt en jullie gaan nog even verder.
Nederlanders blijven Nederlanders. Zelfs in Kuala Lumpur blijven het KVP ers. KIJKEN, VOELEN en PLEITEN ha ha. Wat 'n uitvinding van de mens om het voedsel voor de dieren te verrijken. Wie weet bedenkt 'n dier dit ook nog 'ns voor de mens. Want dit zou ook het ideale dieet zijn voor veel mensen. Vroeger gingen we op jacht voor ons voedsel, nu gaan we naar de AH en komen we grotendeels terug met vulling ipv voeding. En als we het voedsel in de cafetaria's ed zouden verrijken zou er niet zoveel overgewicht meer zijn. Hoe eenvoudig kan het zijn!!!!!! Even heel iets anders.... Héél, héél lang geleden speelde Frits wel 'ns vader en moedertje. Jawel Frits had z'n eigen harem!!!
Bij deze wil ik laten weten dat Tineke zwanger is.
Groetjes Wilma
28 Maart 2013 - 11:30
Pieter, Lieke En Jesse:
Hoi hoi,
gefeliciteerd! Alweer 5 jaar samen! En alweer ruim een jaar op reis! We zijn erg benieuwd naar jullie verhalen vanuit Australië!
Nog veel plezier en werk ze nog!
Nogmaals groetjes uit Seitert -
03 April 2013 - 08:58
Nol Mulder:
Hallo reizigers,
het heeft even geduurt, maar de foto's waren het wachten waard. Wat een praqchtige foto's en leuke teksten.
Kan me voorstellen dat jullie het daar goed naar je zin hebben gehad. Nu nog even relaxen en dan op naar Australie.
Fijn Yannick, dat je bij thuiskomst al werk hebt in de Beekse Bergen. Kun je gaan sparen voor de volgende trip.
Geniet nog een paar dagen van waar je nu bent en een goede vlucht naar Australie.
We gaan ervan uit, dat je daar weer een keer op Skype te zien bent.
Doe de familie Down Under de hartelijke groeten van ons en we houden contact.
Fam. Mulder, Vlierden -
04 April 2013 - 15:26
Patricia:
Wat gaaf om te lezen dat jullie al zo lang onderweg zijn en al zoveel gezien hebben!
En hou het nog maar ff langer met elkaar uit! Jullie zijn namelijk een erg leuk stel samen ;)
Geniet ervan en ik kijk af en toe gewoon lekker op de site en geniet mee :P -
05 April 2013 - 12:00
Domino:
Leuke foto's!! Vooral die spookdiertjes zijn erg gaaf, neem je die een voor mij mee????
En nu op zoek naar een echte wombat! Goede reis straks en geniet van Australië! Doe de familieleden daar de groeten en dan zien we jullie in juni gelukkig weer haha -
13 April 2013 - 12:48
Martien En Jjeanne:
Hoi avonturiers,
De tijd vliegt, alweer een jaar weg en jullie gaan nog verder reizen, Ik denk dat uiteindelijk een prachtig boek gaat worden en een bestseller.
Leuk om met die verschillende dieren bezig te zijn en tegelijkertijd te werken aan het behoud van de natuur. Goed bezig.
Geniet er nog van en tot het volgende verhaal.
Groeten, Jeanne en Martien -
16 April 2013 - 21:43
Jorie:
G'day mates! Inmiddels al down under? Mooie foto's, gaaf om daar te werken. Ziet er allemaal prachtig uit. En dan nu nog snel Australia meepikken, doe maar ruig! Veel plezier nog, maak er daar ook wat moois van. Greetz, Jorie -
25 April 2013 - 22:36
Mandy Steehouwer:
Ongelofelijk dat jullie al meer dan 1 jaar weg zijn! Het lijkt ook nog zo kort geleden dat ik jullie in Hué tegen kwam en nu hebben jullie heel Azië gezien en verkennen jullie alweer een heel ander continent! Hoe is het inmiddels met jullie in Australië? Ik vind jullie verhalen super en, al laat ik eigenlijk nooit een berichtje achter, ik lees ze allemaal! Ik kijk dus ook uit naar een nieuw verslag (hint: het wordt tijd voor een verslag uit Australië ;)). Hebben jullie al een einddatum? Of hebben jullie inmiddels al een werkvisum voor Australië aangevraagd ;P Héééél veel plezier nog!!
Mandy