Gibbons in the mist
Blijf op de hoogte en volg Frits en Yannick
30 September 2012 | Thailand, Chiang Mai
Voordat we richting de Thaise grens gaan, eerst nog wat meepikken van Laos. Zo zijn we in Luang Prabang samen met een Israelisch gezin (het stikt hier van de Israelers, het lijkt wel of die voor niks hier heen kunnen) naar een waterval gegaan. Tijdens de 1,5 uur durende rit ernaartoe interessante gesprekken gevoerd over Israel. Gewoon omdat Frits erg nieuwsgierig is in hoe het is om in z'n land te leven. Eenmaal bij de waterval bleek dat er ook een berenopvang was. De dieren zijn in beslag genomen bij stropers of andere idioten die denken dat alle beren teddyberen zijn. Na een rondje om de verschillende verblijven gelopen te hebben en we warm gelopen waren konden we beginnen met de klim naar de oorsprong van de waterval. Alle toeristen gingen links omhoog en wat doen wij... juist ja wij gaan dan uiteraard rechts. Het werd ons meteen duidelijk waar Centerparcs de inspiratie op heeft gedaan (zie foto's). Het is hier z'n mooie groene omgeving en het water is zo helder dat het wel aangelegt lijkt. Na een glibberig pad omhoog komen we boven weer de Israeliers tegen en met z'n alle gaan we tot de knie'en door het water om via de andere kant van dit riviertje naar beneden te glibberen. Het uitzicht is super als we boven op de waterval op de gladde stenen staan. Nog even een momentje van leedvermaak gehad toen een Chineesachtig persoon met tas, camera en al in het water schoof. Genoeg gezien van het uitzicht en we beginnen aan de afdaling. Meteen begint het als een malle te regenen en binnen drie seconden zijn we doorweekt. Aan deze kant van de waterval is wel ooit een degelijk pad gemaakt. Maar hoe lang geleden het een delegenlijk pad was is niet meer te zeggen. De trap die is gecreerd is nu onderdeel geworden van de waterval. Dat ziet er wel spectaculair uit maar door het geweld van het water ontbreken er inmiddels een aantal treden en degene die er nog liggen, liggen los. Daar sta je dan met je gladde slippers op een 10 meter hoge trap bedekt met alg. Glibberend en schijnbewegingmakend zijn we toch heelhuids beneden aangekomen. Al met al was het weer een mooie ervaring in een super mooie omgeving.
De dag daarna vertrekken we naar Hoi Xai/ hai sai/ Hoe xoi/ enz enz. niemand blijkt te weten hoe je het echt schrijft want we hebben al meerdere leuke creatie's van deze naam gezien, beetje verwarrend en wij doen daar lekker aan mee. We besluiten niet met de levensgevaarlijke speedbood te gaan (wat Frits wel zag zitten), maar toen Yannick de foto's zag was het al snel over met de pret. Even een korte impressie: je zit in een open bootje, met een zwemvest aan EN jawel een helm op. Dat is nog niet het ergste je zit ook nog eens opgevouwen in dat bootje. Probeer maar eens 8 uur aan een stuk met je enkels naast je oren te zitten. Zoals Guus ook al adviseerden waren er meerdre mensen die zeiden dat je dat alleen moet doen als je echt geen andere uitweg meer ziet voor je problemen. De Slowboot zou twee dagen duren en niet heel comfortabel zijn waardoor we besloten om de nachtbus te pakken. Deze was wel uitgerust met airco en daar maakten ze ook erg goed gebruik van, er lagen zelfs dekens op de stoelen. Deze dekens hebben we ook gebruikt als kussen want de bus was nog niet half vol en we konden mooi twee stoelen pp gebruiken 'relaxt'!
De volgende ochtend arriveren we in de plaats met de moeilijke naam. Het doel om deze plaats te bezoeken is de Gibbonexperience. Een atractie die niet echt in ons budget past maar zeker de moeite waard is. Ook bij de lokale bank dachten ze dat het te duur was voor ons want voor dat we eens geld hadden gehaald waren we ongeveer een uur verder. Waarschijnlijk duurde het zolang omdat mensen hier weer nooit van 'op je buurt wachten' hebben gehoord. De dag erop gingen we met een pick up naar het nationaal park. In een klein dorpje moeten we de auto uit. De chauffeur is even weg en komt terug met een ranzige pick up. Het rare is toch wel dat hij ineens geen broek (nog wel een onderbroek hoor) aan heeft. Hmm dachten we. Later werd ons duidelijk waarom, we moesten de rivier door wat ervoor zorgt dat er evenveel water in de pick up is dan erbuiten, vet!! Dat belooft een mooie tocht. En ja dat was het ook de pick up moest flink werken maar mede door de goede chauffeur komen we op de plaats van bestemming. Hier begint de wandeling. Bewapend met een klimmerstuigje en twee gidsen zijn we er klaar voor. De eerste staalkabel komt al snel in zicht en we zippen een voor een door het prachtige landschap ongeveer een meter of 20 tot 100 boven de grond. Hopen dat de tuigjes, lagers en kabels goed onderhouden zijn maar daar moet je maar niet aan denken als je door de lucht heen zwiert. Yannick is nog niet helemaal thuis in dit gezwier en vergeet in haar enthousiasme te remmen waardoor ze bijna letterlijk een boomknuffelaar werd. Na twee zip line’s begint het uiteraard weer te regenen. Zo vlug we kunnen lopen we door naar onze verblijfplaats over de glibberige paden. En als je een seconde stil staat zitten er meteen een aantal bloedzuigers op je been. Onze slaapplaats is een boomhut, nou ja hut het is meer een huis. Met drie verdiepingen. Onder de douche en de (hal) waar je binnen komt gevlogen, de eerste verdieping is leefruimte en slaapplaats en boven is nog een kleine slaap gelegenheid. Het uitzicht is onbeschrijfelijk. Nadat we gedoucht hebben komt het eten binnen gevlogen door een van de kokinnetjes.'s Nachts valt het niet mee in slaap te vallen. Je hoort takken kapot knakken, vogels die het nodig vinden midden in de nacht met elkaar te communiceren en dan dat beest in de boomhut. Waarschijnlijk een rat of eekhoorn of zo.
In de vroege ochtend, de jungle nog bedekt met mist, worden we wakker door de zang van gibbons! Echt heeeel erg gaaf! De hike van vandaag is best zwaar maar super mooi en de ziplijnen worden steeds spectacularder. Onderweg krijgen we nog een mooie kijk in het leven van deze (inheemse) mensen want een van onze gidsen verteld dat ze hier echt letterlijk hun vrouw kopen van de schoonfamilie. Dat wil dus ook zeggen dat mannen die veel geld hebben gewoon meerdere vrouwen kopen. O ja geld is niet perse een vereiste, buffels is ook goed haha. Na een lange dag wandelen en zippen kwamen we in een andere boomhut uit waar we gibbons gezien hebben! Het avond eten gaat erin als zoete koek en we buurten tot we de lokale wijn op hebben. De derde dag waren de gibbons te zien vanuit onze boomhut. Van de ene tak zag je ze naar de andere zwieren: WAUW! Na het ontbijt lopen en zippen we terug naar het punt waar de pick up ons op komt picken. Daar spreken we nog een man die een best goed engels kan die even in guren en kleuren veteld dat hij een paar jaar geleden nog gibbon soep heeft gegeten en dat hij dacht dat er over vijf jaar geen gibbon meer zou zitten hier. Nog even proberen we hem duidelijk te maken dat de grootste bron van inkomsten hier in de regio (deze gibbon experience) dan ook niet meer zal bestaan maar het is de moeite niet waard want ze zullen het nooit leren hier. De weg terug naar Houy Xai vallen we moe maar voldaan in slaap en de volgende dag zijn we in vijf minnuten per boot in het land waar het allemaal begon 4,5 jaar gelden, Thailand.
30 September 2012 - 13:10
Gerda:
Frits en Yannick Alweer een mooi verslag van de reis. En hele mooie prachtige natuurfoto's. Geniet ook van de reis door Thailand en de groetjes aan je vader en moeder. -
30 September 2012 - 13:21
Pieter Lieke Jesse :
he Broer en schoonzus, dat ziet er allemaal weer supper vet uit!
Geniet maar weer van Thailand, uit ervaring kunnen wij zeggen dat het noorden ook supper mooi is.
veel plezier met jullie "nieuwe" reisgenoten, en tot snel op skype!!
gr van dijkjes uit Zijtaart
ps de stukjes worden leesbaar, maar het mag nog korter!!
30 September 2012 - 13:47
Domino:
Hey zussie en schone broer, wat supergaaf!!
Misschien kunnen jullie hier in de bikkels ook van die boomhutten bouwen en slingerend als aapjes je verplaatsen!
Echt supermooi allemaal. Geniet maar in Thailand!! -
30 September 2012 - 14:18
Leo En Kaatje:
Hé luitjes, Jonge,jonge, wij beginnen steeds meer respect voor jullie te krijgen. Zomaar ergens in de middel of nowhere rond te slingeren als 2 aapjes goed hoor. In boomhutten slapen dat deden jullie vroeger als klein mennekes maar nu weer als volwassen man en vrouw sjapo. Wij zijn jaloers op wat jullie allemaal meemaken en nergens bang voor zijn (denken wij ). Geniet van de komst van jullie pap en mamc.q
schoonouders en maak er samen een gezellige tijd van. Geniet van elkaar en tot mails Ome Leo en tante Kaatje
30 September 2012 - 17:08
Laura & Mark:
Hi frits en yannick!
Gaaf man dat hutje in het oerbos! Goed te horen dat jullie het zo goed maken. En die tekstjes bij die foto's haha maaarrr gelukkig nog steeds nederland niet vergeten! En hopelijk ook het mooie erp niet
Enjoy nog en tot snel ojaa en deze 'kortere' verhaaltjes zijn wel beter jaaa ;)
Xxx mark en laura -
30 September 2012 - 18:21
Els:
Hoi samen een leuk verslag wel lang,maar ik heb ervan genoten.Fotos zijn ook super mooi.
Groetjes en een leuke tijd samen met Diny en Jan . -
01 Oktober 2012 - 07:15
Jeanne:
hoi, wat een mooi verslag weer!! en nee het is echt niet te lang, jullie maken zoveel mee dat je dat niet in een paar zinnen kunt beschrijven. Maak maar lange verslagen zodat wij nog beter mee kunnen reizen!!!! geniet van het bezoek uit Erp en veeeeeel plezier.
Groetjes uit Seitert -
01 Oktober 2012 - 08:59
Dirk Munsters:
Hallo!
Haha ziet er goed uit! Geinig een boomhut met een douche! Het klinkt allemaal uber Toll!! -
01 Oktober 2012 - 09:05
El Comandante:
Wauw, prachtig.
We hebben weer geweldig genoten van jullie verslag. Het blijft ontzettend leuk, de mannier waarop jullie je verslagen in elkaar knutselen. Als jullie terug zijn, kan Floortje Dessing wel inpakken.
In het oerwoud slapen met Gibbons in de buurt, komt heel aardig in de buurt van je hartewens Yannick.
We hopen dat het lukt om in Borneo met de Oerang Oetangs te kunnen werken. Je reis wordt hierdoor wel een paar maanden langer, maar je bent nu toch daar. Niet dat we jullie niet missen, maar als je de kans krijgt, DOENNN!!!!!!.
Zaterdag hebben we het feestje van La Mamma. Ik zal Frits missen als ober. Maar ja, dan hebben we waarschijnlijk wel genoeg bier in huis. Buren hebben toch weer extra ingeslagen.
Geniet van de komende weken met Dini en Jan in Thailand.
We hebben al nieuwe koffers besteld voor Bali.
Kijk goed uit en we horen wel weer.
01 Oktober 2012 - 21:38
Wilma:
Hoi Frits,Yanick Diny en Jan
' N nieuwe brug is wel 'n héél breed begrip zo te zien. Daar noemen ze het nieuw, wij zouden hier zeggen die is snel aan vervanging toe voor er ernstige ongelukken mee gebeuren.
Wauw....nog nooit zo'n mooi Center Parc's gezien. In zo'n prachtige boomhut slapen....het lijkt wel 'n veredelde hut van Tarzan. Voelen jullie je zo ook Tarzan en Jeane?????
Doe géén dingen met je pa en ma waar je later spijt van krijgt, maar laat ook géén dingen met je pa en ma waar je later spijt van krijgt. Bij deze 'n héle fijne tijd samen.
Wilma -
01 Oktober 2012 - 21:42
Tiny:
Hoi Frits en Yannick, jullie hebben volgens mij een schitterende reis. Er is veel te zien in het verre Oosten. Inderdaad hele mooie foto's. Het is leuk om de reis via deze site te volgen. Veel plezier nog en doe ook de groeten van ons aan Jan en Diny. Tiny en Gerrie. -
02 Oktober 2012 - 19:15
Tante Marie:
Wow, wat een reis maken jullie, ben gewoon een tikje jaloers. maar......... voor géén goud slingert deze tante over afgronden en andere griezelige dingen. Blijf maar grote verslagen van jullie reis maken dan zijn we er toch een beetje bij. Wij gaan ook naar het feestje van La Mama, we zijn inderdaad benieuwd of de buren hun biervoorraad moeten gaan halen nu Frits er niet is. Geniet er van en kijk goed uit.
Liefs Tante Marie
02 Oktober 2012 - 23:54
Ruud En Nel:
Hoi Frits en Yannick,
Eindelijk denk ik er aan en kom ik er toe om bij te lezen. Geweldig!! wat een avonturen beleven jullie!
En wat een schitterende foto's. Ik zou het allemaal niet durven wat jullie doen maar ben toch kei jaloers.
Dapper van die "oudjes" (dat mag je toch zeggen van opa en oma?) dat zij , gelukkig met jullie samen, ook het avontuur aangaan. Geniet van de tijd met jullie pap en mam en pas goed op ze. Heel veel plezier nog en tot horens.
Groetjes, Ruud en Nel -
03 Oktober 2012 - 21:59
Jorie:
Nou, ik had wat bij te lezen.... Maar moet eerlijk bekennen dat ik hier en daar maar een stukje over heb geslagen, anders mis ik mijn nachtrust. De foto's voorzien me van genoeg info. Prachtig mooi daar. Veel plezier in Thailand! -
04 Oktober 2012 - 22:28
Gerrie:
Héél mooi!
veel plezier ook in Thailand! en groetjes aan Dinie en Jan.
liefs, Namoy en Gerrie -
07 Oktober 2012 - 15:13
Piet Van Dijk:
Hallo Frits enYannick
Ik zal het nog eens proberen jullie te mailen ik hoop dat het nu lukt.
Ik heb vol bewondering de verslagen gelezen verrekte skon doar dor wil ik ok wellis hinne.
Is onze Jan en Dinie ook bij jullie aangekomen dan zullen zij ook wel genieten, hier regent het al drie dagen alleen voor de middag vandaag 7 oktober is het droog.
Ik heb al jullie kaarten ontvangen ,prachtig!!!!!!!
IK hoop dat jullie nog een mooie tijd hebben in Thailand
Groetjes,Piet. -
10 Oktober 2012 - 16:04
Tante Suus:
wan schon verhaal.
het is echt genieten, van uitzichten,watervallen, en enge dieren in bomen.
ik hoorde dat de reis nog met een paar maandjes verlengt gaat worden,
(missen jullie alweer een feestje)
maar jullie beleven meer dan wij, GENIET en kijk goed uit.
ons viev is aangekomen in India, dus als jullie willen is zij ook te volgen.
( kijk maar even op facebook)
de heenreis was voor haar al een hele wereldreis ( i.p.v 18 uur werd het 42 uur )
en bij aankomst nu ook haar koffer weg, dus in 2 dagen al een hele ervaring rijker.
wij blijven jullie volgen en genieten verder van jullie verhalen en geweldige foto´s.
Heel veel groetjes en een dikke X voor jullie 2tjes -
21 Oktober 2012 - 13:44
Jeanne En Martien:
Hoi Yannick en Frits,
Wat beleven jullie ongelofelijke avonturen. Echt een onvergetelijke belevenis en mooi om te lezen. Dat zal straks wennen worden in het "saaie" Nederland. Gelukkig is Papie Mulder al een boomhut aan het timmeren, zodat jullie beter kunnen wennen. Hij kan dan zelf mooi voor Gibbon spelen.
Geniet nog van jullie mooie reis en wees voorzichtig.
Groetjes, Jeanne en Martien -
25 Oktober 2012 - 13:38
Jennifer:
ohhh zo super vet!! die badkamer!!! Zoiets zou in NL een klein beetje behoorlijk onmogelijk zijn. Zie je het al voor je dat je op het schooteind buiten zit te poepen? hihi. ;-) Geniet geniet geniet en voor je het weet zijn norlandus en jeanine er!! xxx